Ontstaan

STUK is ontstaan in 2005 omdat Shehab Saddal (15 jaar) iets wilde doen tegen kindermishandeling. In zijn omgeving merkte hij dat er een meisje was die veel blauwe plekken had. Zij ontkende en vertelde dat dat kwam omdat ze op kickboxen zat. Hij bleef doorvragen en na een tijd erkende ze dat  ze werd mishandeld door haar vader en een broer. Shehab is met Har Tortike andere jongeren gaan zoeken om een theaterstuk te maken: Ahmed, Chantal, Racquelle, Dalorim, Abdoelah, Isabella, Abdelkarim, Sinan, Dylan, Yvonne.

STUKTHEATER

Samen met regisseuse Jona Rens werd STUK gemaaakt. Dat was een groot succes. Er zijn veel voorstellingen gegeven voor jongeren en volwassenen in Nederland en Vlaanderen. STUK duurde 30 minuten en daarna werd er gesproken met de zaal aan de hand van de STUK-quiz. ‘Wat is kindermishandeling?’ en ‘Wat kan je doen?

STUKVIDEO

In 2008 kwam Myra ter Meulen naar STUK met de vraag of er jongeren te vinden zouden zijn die filmpjes wilden maken voor YouTube. Als je, tot die tijd, ‘kindermishandeling’ intypte op YouTube kwam je niets bijzonders tegen. Sinds september 2009 plaatst STUK nieuwe filmpjes op de site. De korte films (30”tot 5’) zijn door jongeren gemaakt in workshops. De filmpjes zijn verschillend. Er zijn  getuigenissen, animaties, kleine speelfilmpjes, straatinterviews, music-clips, discussies, enz. De YouTube-filmpjes zijn sinds het begin van dit project meer dan 200.000 keer bekeken en breed verspreid via jongerensites en andere netwerken op internet. Vooral 13 tot 17 jarigen bekijken de filmpjes (we zijn veel hits kwijtgeraakt omdat google ons er heeft afgegooid omdat we muziek gebruikte waar we de rechten niet van hadden. OK hermontage en opnieuw uploaden!)

Binnenkort bij STUK

Laatste nieuwsbericht