JONG & HANDICAP & GRENZEN STELLEN

Seksueel geweld en onmacht. Je bent jong, je bent nieuwsgierig naar alles wat met verkering, relaties, seksualiteit te maken heeft. Dat is normaal toch? Je wil weten en uitproberen en tips en steun van anderen.

Vette pech 1:
Je hebt een handicap en je ouders en hulpverleners zijn zo gewend je te helpen dat ze je niet vrijlaten om zelf te ontdekken en ze durven er  niet over te spreken (of weten niets).

Vette pech 2:
Je hebt een handicap waardoor je constant begeleiders om je heen hebt die je ook lichamelijk moeten helpen. Daar wen je aan of niet, maar sommige van hen gaan gewoon echt over jouw grenzen heen (seksueel geweld/misbruik).

Vette pech 3:
Je zit in jeugdzorg of in een pleeggezin waar allerlei angstige protocollen zijn over ‘aanraken’ of ‘spreken over’ of ‘grapjes maken over’. Dus je mag niet op schoot gaan zitten bij een andere jongere en je mag niet om een knuffel vragen. En je mag niet stiekem over het dak naar het meisje waar je verliefd op bent. OK daar zit wat in, maar verder…

Er zijn uitzonderingen waar het wel goed gaat, maar … seksueel geweld en onmacht komt heel vaak voor. Dus zijn jongeren via  STUK in Vlaanderen en Nederland projecten begonnen waarbij we zelf aan het woord komen en actiemiddelen ontwikkelen om te vechten tegen dat geweld en die onmacht.  We spreken nu ZELF over hoe & wat we willen en niet willen. En hoe onze grenzen moeten worden gerespecteerd.

JONG & HANDICAP & MIJN GRENZEN VL

Micky, Julie, Boy, Joyce, Elvana, Katia, Lotte, Kristof en Aline hebben in een week 16 filmpjes gemaakt die zijn...