Er is één vraag die me vandaag bezighoudt. Kan je rekenen? En daarmee bedoel ik niet wiskunde 🙂 Ik zal mijn vraag duidelijker formuleren: is er iemand waarop je kan rekenen of waarop je ooit hebt kunnen rekenen? Is er iemand waarvan je denkt dat die ooit iets heeft betekend, hoe klein ook? Ik herinner mij bijvoorbeeld een treincontroleur die me ‘s avonds zag zitten aan een treinstation en me vroeg of het wel ging. Zomaar, spontaan. Ik had het niet verwacht, maar ergens voelde ik me daardoor verbonden met de wereld. Een gevoel dat ik op dat moment ontbrak. Het was een simpele vraag, maar misschien o zo belangrijk. Ik vroeg me af of jij ooit zo een momentje hebt gehad, of misschien meerdere? Wat voor gevoel gaf het je?

Je ziet dat steun soms van onverwachte hoek komt. Soms op tijd, soms te laat.

4 reacties

 1. Leonard Cohen verwoordde het zo:

  There is a crack in everything,
  that is how the sun gets in.

  Soms is die zon een treinconducteur.
  Het kan zo eenvoudig zijn om mensen blij te maken.

 2. Hannelore (Student) op zegt:

  Wat een mooi tekstje en zo mooi verwoord: “kan jij rekenen?”
  Ikzelf ben studente Pedagogische wetenschappen en ben geïnteresseerd in dit onderwerp. In je tekst en de quote beschrijf je mooi hoe er soms nood is aan iemand die naar je luistert zonder per se een oplossing te bieden. Ik las ook hoe je in je korte voorstelling schreef dat de jeugdzorg voor jou een plek was met weinig affectie. Had jij een persoon of begeleider waar je echt mee in gesprek kon gaan? Een persoon die met oprechtheid luisterde zonder meteen een oplossing aan te bieden? iemand die er voor je was en waar je op kon rekenen? En vind jij dat elke begeleider deze eigenschap zou moeten hebben? Ik zou graag jouw inzichten en mening meenemen in mijn opleiding! 🙂

  • Anoniem op zegt:

   Dag Hannelore

   Alvast bedankt voor je reactie! Ik heb wel even kort die ervaring gehad in de jeugdzorg maar uiteraard is de begeleider ook gebonden aan onuitgesproken regels die ontworpen zijn om die afstand te bewaren dus het was niet gemakkelijk voor die begeleider. Maar ik vind dat elke begeleider inderdaad een luisterend oor moet zijn. Dat is het minste wat ze kunnen doen en het is ook nog eens gratis. ☺️

   • Hannelore (student) op zegt:

    Inderdaad! Er zijn regels om afstand te bewaren, maar dit doet mij ook weer nadenken over waar je de grens moet leggen. Bedankt voor je antwoord, het is leuk jouw inzichten te leren!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *