Heb jij deze zin ook al vaak gehoord? Het lijkt inderdaad alsof er maar twee opties zijn. Het maken, of breken. Maar dat is niet zo, je kan het in de ogen van mensen maken maar je zelf enorm slecht voelen. Er is dus toch een grijze zone, niet zo rooskleurig dus. Zoveel mensen die aan de top lijken te staan van succes maar die zich toch heel eenzaam en verdrietig voelen. Denk aan mensen zoals Avici, Demi Lovato, Desiree Eleonora, en zoveel meer mensen. Voel jij je soms slecht en durf je niemand bellen? Voel jij je soms eenzaam? Weet dan dat er altijd mensen bereid zijn om écht naar je te luisteren. Vandaar dat ik reeds een aantal jaren de Rode Neuzendag steun. Maar ook initiatieven zoals Awel, 1712, VAGGA, het JAC en zoveel meer kunnen jou misschien wat soelaas bieden. Want zoals ik altijd zeg en praktiseer: luisteren naar iemand wil niet zeggen dat je zijn/haar problemen moet oplossen. Soms is luisteren meer dan voldoende ☺️. Ben jij een luisteraar of wil jij je oor bij iemand te luisteren leggen, aarzel dan niet!

2 reacties

 1. Lune (student) op zegt:

  Hey Fien!

  Mooi gezegd, ik vind dat je helemaal gelijk hebt dat we de dag van vandaag gewoon meer moeten luisteren naar elkaar. In tijden zoals deze is dit ineens nog veel belangrijker, mensen zijn meer alleen en hebben minder uitlaatkleppen. Ervaar jij dit ook zo?
  Vanuit mijn opleiding pedagogische wetenschappen vind ik het belangrijk me zelf ook als een goede luisteraar op te stellen zonder dat ik meteen wil tussenkomen. Vandaar ook mijn vraag naar jou. Wat is voor jou een goede luisteraar, wat vind jij belangrijk of wat zijn goede tips?

  Lune

  • Anoniem op zegt:

   Dag Lune

   Hartelijk dank voor je reactie! Een goede luisteraar is inderdaad belangrijk maar “actief luisteren” is moeilijk. Dat wil zeggen niet tegelijk aan de boodschappen denken die je straks nog moet doen, niet tegelijk de was ophangen, niet de zin proberen aanvullen van de spreker, niet onderbreken, samenvatten wat de spreker zei op het einde, vragen stellen bij onzekerheid, enz. …
   Het is heel moeilijk, ik betrap mezelf ook vaak op één van de bovenstaande dingen. Maar dit zijn alvast tips die we met z’n allen kunnen gebruiken om actief te leren luisteren, want het is meer dan nodig dezer dagen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *